Posiłki profilaktyczne są istotnym elementem wsparcia pracowników w okresie jesienno-zimowym
Przypominamy, że ustawodawca dał pracodawcom możliwość realizacji tego obowiązku na kilka sposobów.
Kiedy pracodawca może zapewnić ekwiwalent posiłku profilaktycznego w postaci:
produktów do przygotowania go we własnym zakresie lub
bonów, talonów, kuponów oraz innych dowodów, które uprawniają do otrzymania produktów lub posiłku
W sytuacji, gdy ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracowników pracy lub ze względów organizacyjnych nie ma możliwości dostarczenia im posiłków profilaktycznych w formie jednego dania gorącego.
Kiedy należy wydać bon na posiłek profilaktyczny
Posiłki powinny być wydawane w czasie przerwy w pracy, po ok. 3-4 godzinach od momentu jej rozpoczęcia. Wydanie bonu nie może więc nastąpić po przepracowanym okresie, tylko w taki sposób, aby pracownik mógł z niego skorzystać od pierwszego dnia pracy.
Jakie rodzaje prac obligują pracodawcę do zapewnienia pracownikom posiłków
profilaktycznych
związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet;
związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC;
związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym (za okres zimowy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca);
pod ziemią;
związane z usuwaniem skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych (§ 3
rpn).
Jeśli masz pytania dotyczące posiłków profilaktycznych, zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami